Ege Linyit Kömürü Özellikleri
Soma Kömür Havzası
Soma bölgesinde üretimi yapılan kömürler genel itibariyle 4.000 – 6.000 kilokalori/kg arasında ısı ihtiva etmektedir. Bu değere esas olan kömürün kuruluk oranı, kükürt ve diğer laboratuvar ortamından kaynaklanan değişimlerdir. Yıllık olarak bu bölgedeki üretim 10mn ton civarındadır. 2013 yılının mayıs ayında yaşanan “maden kazasından” bu yana iş güvenliği değişkenliklerine bağlı olarak üretim düşmüştür.
Havza Hakkında Kısa Bilgi
800mn ton tahmini rezerv 10mn ton yıllık üretim.
Üretilen Kömür Çeşitleri
Sanayide Yerli Enerji
Havzada Bulunan Kömür Tipleri
Bölgede iki çeşit linyit bulunmaktadır. Bunlardan ilki herkes tarafından bilinen “Kısrakdere” olarak adlandırılan Ege Linyitidir. Diğeri ise yine Soma havzası içerisinde kükürt oranı ve kül oranı biraz daha yüksek olan Deniş köyünde üretilen linyit türüdür.
Linyit Kömür Bileşenleri
Soma bölgesinde gözlenen volkanizmalar andezit ve bazalt şeklinde olan miosen sonrası ve ikinci önemli volkanizma ise neojen sonrasında aittir. Kayaçları yan ve bölge bölge metamorfizma oluşturan bu türe bölgede sıkça rastlanmaktadır. Neojen sonrasına pleistosen adı da verilmektedir. Bu volkanizma türü andezit, bazalt, tüf ve aglomeralar şeklinde görülebilmektedir.
Tektonizma
Bölgede miosen öncesinde alporojenezinin son evrelerinde tektonik hareket sonucu çok sayıda fay oluşmuştur. Miosen öncesi oluşan bu faylar neojendeki sedimantasyon sırasında da faaliyetlerini sürdürürler. Fayların oluşumu ile çökme başlangıcı arasındaki zaman az olduğunda alterasyon vasıtasıyla röyülef farkı birbirine eşitlenmemiştir.
Soma bölgesini orta Bakırçay grabeni kuzeyde deniz sahası ve güneyde Kısrakdere Işıklar ve Eynez bloku olarak üç kısma ayrılmaktadır. Bu üç sahada büyük oranda faylanmalar mevcuttur. Büyük fayların atımı yer yer 100 m’ye ulaşmaktadır. Bunun yanısıra büyüklü küçüklü pekçok normal fayda mevcuttur. Bölgede iki alanda da ters fay (bindirme) tespit edilmiştir. Bölgede pekçok faylanma olmasına karşın kıvrımlanmalar (antiklinal ve senklinal) fazla değildir. Bölgede yer yer küvetlenmeler tespit edilmiştir. Tabaka eğimleri genel olarak güneybatı yönünde olmasına karşın bunun aksi eğimlerde görünmektedir. Linyit damarı genel olarak 20 0 dolayında bir eğime sahiptir. Bunun yanında yer yer 50 0 ye varan eğimlerde görülmüştür.